maandag 26 mei 2014

BIJEN WILLEN BIOLOGISCH!

De imkers en de bijen kunnen ieders steun gebruikenDe bijensterfte lag in de winter van 2012-2013 in geen enkel Europees land zo hoog als in België. Dat blijkt uit een studie die vandaag werd gepubliceerd. Liefst 33,6 procent, meer dan een derde van de populatie van de bijen haalde de lente niet.


De feiten:

- De bijen verzorgen 35% van ons voedsel: vele groentesoorten, vruchten, zaden en noten 
- Bijen zorgen voor de bestuiving (vruchtzetting en/of voortplanting) van 80% van alle planten 

De bijensterfte blijft: voorjaar 2014 zijn er in Europa streken met rond de 50% sterfte. 
- Er zijn honderden soorten wilde bijen - de helft wordt met uitsterven bedreigd! 

De oorzaak o.a.

- De verschraling van ons landschap qua diversiteit, kwaliteit en daardoor het gebrek aan voedsel voor bijen, vlinders, hommels en andere insecten.  
- Bijen zijn zeer gevoelig voor chemie. 
- De vergiftiging van de bodem, van gewassen, van het oppervlaktewater en grondwater, richt dan ook grote schade aan. Het gaat hier om het gebruik van: kunstmest, insecticiden, pesticiden, herbiciden en fungiciden, tegenwoordig eufemistisch groeibevorderaars en gewasbeschermingsmiddelen genoemd.

   
De realiteit:

- Honingbijen hebben een cruciale betekenis in onze leefomgeving. In België zijn bijna alle imkers ‘hobby’- imker, hoewel ze het zelf meestal als veel meer dan een hobby zien.
  In België zijn er ongeveer 8500 imkers. Een aantal hiervan zijn Wijnegemnaars en trachten op biologische wijze te imkeren.
- Uitgangspunten van het biologische imkeren is niet de honing, ook niet het technisch-manipulatieve imkeren, maar de bijen zelf. 


En nu? 

 - Als bestuur overwegen we van Wijnegem een bijenvriendelijke gemeente te maken. Dit doen we door tegen het jaareinde op een aantal plaatsen in Wijnegem een plantsoen van drachtplan- ten voor bijen te realiseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

iets