maandag 2 maart 2015

DRIE GLOEDNIEUWE HOTELS VOOR WIJNEGEM

NUTTIGE INSECTEN KRIJGEN EEN PLAATS IN DE ZON....

Dat het niet goed gaat met onze "gecultiveerde" bijen is al langer geweten. Maar met de solitaire bijensoorten  alsook een aantal nuttige insecten in ons land gaat het evenmin goed. Gelukkig kunnen we daar zelf iets aan doen en dat is niet eens zo moeilijk. Je kunt nestgelegenheid creëren door de plaatsing van een insectenhotel. Dat kun je kopen of zelf maken, simpel en super eenvoudig.

Zeer recent plaatste ons bestuur drie uit de kluiten gewassen insecten hotels. Eén in de tuin van het gemeentehuis, een tweede op de begraafplaats en een derde in de tuin van het OCMW.

Wat meer duiding.
Groen, ruimte en natuur wordt in Vlaanderen/België een schaars goed. Maar ook uw tuin kan een prachtig stukje natuur zijn, boordevol leven. Met een insectenhotel creëert u een plek waar insecten veilig kunnen verblijven. Een plek waar nuttige insecten, zoals vlinders, bijen en kevers samen huizen.

Ook uw tuin is een klein stukje natuur!
Ecologisch tuinieren vormt een belangrijke schakel naar een voortdurende vernieuwen van de biodiversiteit.
Een insectenhotel past hierin helemaal: een plek waarin verschillende soorten insecten zich vestigen.
Veel insecten zijn nuttig voor mens en milieu: ze bestuiven bloemen en zorgen voor een ecologisch evenwicht door het bestrijden van schadelijke insecten.
Insecten maken een belangrijk deel uit van de ecologische kringloop, ook in uw tuin.

Geef het hotel een plaats in de zon
Geef het insectenhotel een plaats uit de wind en regen, m.a.w. in een zonnige omgeving. Het beste kunt u daarbij de voorkant richten naar het zuiden, zuidwest of zuidoost. Laat het insectenhotel ook in de winter staan, anders worden de nuttige insecten voortijdig uit hun nest gedreven.

Onderhoud hotel
Gebruik geen verf of vernis, insecten houden hier niet van.

Gasten van het hotel
Lieveheersbeestjes, metselbijen, graafwespen, vinders, wilde bijen, gaasvliegen......
zijn een aantal van de mogelijke residenten van het hotel. Sommigen komen er enkel overnachten en overwinteren terwijl anderen er ook tijdens de zomerperiode of bij minder goed weer een rustplaats vinden.
De nuttige insecten nestelen zich naar hun eigen behoeften in een van de verschillende ‘kamers’.

Bloemen en planten
Verwen uw gasten met een bloem of/en een plant. Insecten houden hiervan en komen dan ook graag op bezoek in jouw hotel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

iets