zaterdag 18 juni 2016

DE MARKT EEN SAMENGAAN TUSSEN VOETGANGERS - FIETSERS - OPENBAAR VERVOER EN AUTO'S

HET NIEUWE MARKTPLEIN IS VAN IEDEREEN


Eind september begin oktober 2016 gaat de eerste spadesteek de grond in en starten de werken aan het nieuwe marktplein.

De stad Antwerpen kiest voor zijn inwoners voor een gezonde leefomgeving.  Met de invoering van een Lage EmissieZone weert zij vervuilende wagens en duwt als het ware het doorgaand verkeerd richting rand. Zij trekt voor de Antwerpenaar voluit de kaart van het openbaar vervoer, fietser en voetgangers.


Als één van de randgemeenten moet dit ons verplichten hierover na te denken.  Ook de Wijnegemnaar heeft recht op een aangename leefomgeving, zuivere lucht en rust maar ook op mobiliteit, liefst een combi-mobiliteit.


Laat de aanleg van het nieuwe marktplein hiertoe nu de perfecte aanzet zijn.


MOBILITEIT OP EN ROND HET MARKTPLEIN

Eind september beging oktober 2016 gaan de werken van start. 

PASTORIJLAAN

De Pastorijlaan komt als eerste aan de beurt en wordt volledig in een nieuw kleedje gestoken. Zoals reeds eerder bekend gemaakt zal voornoemde straat een volwaardige 'fietsstraat' worden waar auto's ondergeschikt zijn aan het fietsverkeer.
Tijdens deze periode zal de ontsluiting van de straat en de parking Wijnegemhof via de Molendreef verlopen. Op de Turnhoutsebaan zullen ter hoogte van het postgebouw verkeerslichten worden geplaatst.

PASTORIJLAAN - EIKENLAAN

Aansluitend op de Pastorijlaan wordt de aansluiting met de Eikenlaan aangepakt. Om de snelheid van de wagens te temperen werd gekozen om op dit kruispunt een verkeersplateau te voorzien.

MARKTPLEIN


Wat momenteel eerder een troosteloze parking is zal een echte metamorfose ondergaan. Deels parking in het groen, deels een open ontmoetingsplaats voor alle Wijnegemnaren: één met zitbanken en omzoomde plantentuin – aantrekkingspool voor vlinders en bijen - een bomenplatform  en rustpunten worden ingepast.  Een plaats 
waar de wekelijkse markt zijn plek heeft maar waar ook tal van andere evenementen in de loop van het jaar doorgang
kunnen vinden.


Voor de aanleg van Pastorijlaan en Marktplein zijn 135 werkdagen voorzien. Als alles goed zit heeft Wijnegem tegen de zomer van 2017 een nieuw, mooi marktplein.

VERKEERSCIRCULATIE

Het marktplein wordt een knooppunt voor gemeentelijke fietsroutes.Tussen Eikenlaan en Turnhoutsebaan  zal een dubbelrichtingsfietspad lopen.
Om de veiligheid te verhogen zal het fietspad van de Turnhoutsebaan achteruit worden getrokken. Op die manier bevorderen we de zichtbaarheid tussen auto en fietser. 
Ter hoogte van de bushalte komen circa 40 overdekte fietsstallingen. 

E-bikes  voor E-bikes worden 4 oplaadpunten voorzien welke op termijn kunnen worden uitgebreid naar 8

OPENBAAR VERVOER 

Ook op de Turnhoutsebaan, tussen het gemeentehuis en het plein, zijn er kleine wijzigingen. "De busstrook voor de halte verdwijnt. De bus zal op de rijbaan stoppen als vertragend effect. Het fietspad komt helemaal achter het bushokje te liggen en voor het gemeentehuis komt een kiss & ride-zone. 

Het rechtse verkeerslicht, wanneer je uit de Eikenlaan komt, schuift op tot tegenover  het oude gemeentehuis. Dit moet de verkeersstroom en de veilige oversteek voor voetgangers en fietsers waarborgen.
  
PARKEREN

De nieuwe parking voorziet 68 plaatsen voor 'lang'parkeren terwijl er aan de zijde van de Eikenlaan er circa 28 plaatsen zullen zijn. Enkele zullen worden voorbehouden voor andersvaliden en  een aantal voor 'kort'parkeren. Samen met de parking Wijnegemhof zal het aantal parkeerplaatsen nauwelijks verminderen.

E-wagens voor elektrische voertuigen worden er op de parking 2 oplaadpunten - (uitbreidbaar tot 4) voorzien.

Autodelen in de aanvang worden er twee plaatsen voorzien voor het autodelen 

Bereikbaarheid woningen bewoners zullen steeds hun woning kunnen bereiken om te lossen of laden en inzittenden te laten uitstappen, nadien moeten zijn hun voertuig in de garage of op de parking plaatsen. 

Het aftellen kan beginnen.
  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

iets