woensdag 13 december 2017

NU DE ADRENALINE TERUG BEGINT TE ZAKKEN, HET EERSTE STOF IS GAAN LIGGEN....

.....BEGINT PAS HET ECHTE WERK!


Monument gered van totale verloedering

Vlaamse overheid pompt 1 miljoen euro in restauratie historische Jan Vlemincktoren

De redders van de Jan Vlemincktoren poseren voor hun gekoesterde monument. FOTO: JAA

Het voortbestaan van de Jan Vlemincktoren lijkt eindelijk verzekerd. De Vlaamse overheid kent versneld een erfgoedpremie toe van 1 miljoen euro waarmee alvast de meest noodzakelijke restauratiewerken uitgevoerd kunnen worden. “Een historisch moment voor Wijnegem”, zegt een ontroerde burgemeester Ivo Wynants.
De grote woorden werden gisteren niet geschuwd op de persconferentie in het gemeentehuis: 'historisch', 'mijlpaal', 'iconisch gebouw',
'pronkstuk'. Burgemeester Ivo Wynants (N-VA) kondigde het blijde nieuws over de redding van de Jan Vlemincktoren aan met trillende stem, zo geƫmotioneerd was hij. De burgemeester had de redding van de zestiende-eeuwse toren bij zijn aantreden vijf jaar geleden dan ook beloofd en het ziet ernaar uit dat hij die belofte waarmaken.
Hopeloos dossier
Met dank aan Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), tevens minister van Erfgoed. Die kon overhaald worden tot het verlenen van een forse premie van 1 miljoen euro en ook tot het uitzonderlijk snel vrijgeven van die som. Dat Wynants en Bourgeois partijgenoten zijn, zal geen nadeel geweest zijn, maar de burgemeester en ook het betrokken architectenbureau Erfgoed & Visie uit Oostmalle wijzen naar het goede werk van de stichting Kempens Landschap als voornaamste reden waarom dit 'hopeloze' dossier plots toch uit het slop is geraakt.
“We werken steeds vanuit een brede visie op landschap, dat we zien als een geheel van natuur, cultuur, recreatie en landbouw”, aldus een trotse Kempens Landschap-voorzitter en gedeputeerde Inga Verhaert (SP.A). “Ook hier in Wijnegem is de verweving tussen bouwkundig erfgoed (de toren, nvdr.) en de omgeving (het park Wijnegmehof, nvdr.) sterk aanwezig.”
900.000 euro
Met de verkiezingen van 2018 in het vizier wil iedereen de pluimen van de redding van de Jan Vlemincktoren op zijn hoed steken, maar het werk is nog niet af. Zo is het nog niet duidelijk wie de resterende 900.000 euro, nodig om het neerhof met duiventoren volledig in ere te herstellen, zal betalen. De gemeente wil zijn bijdrage leveren, maar er wordt ook een investering verwacht van de toekomstige gebruikers van het monument, want dat moet straks meer worden dan het uitverkoren
decor voor trouwfoto's. “Binnenkort lanceren we een open oproep voor de invulling van het gebouw”, aldus gedeputeerde Peter Bellens (CD&V), tevens co-voorzitter van Kempens Landschap. “De gemeente en ook wij willen graag nieuw leven blazen in dit eeuwenoude monument.”
Architecten Edith Vermeiren en Birgit Grieten van Erfgoed & Visie kozen voor een eclectische aanpak voor de geplande restauratie. “De Jan Vlemincktoren heeft door de eeuwen heen heel wat veranderingen ondergaan”, licht Inga Verhaert toe. “Maar de 19de eeuwse afwerking zullen we zoveel mogelijk zichtbaar laten na de restauratie.”
De restauratie beperkt zich niet tot daken en gevels: ook het historische interieur met de laatgotische haard en de tegelvloeren worden in ere hersteld.
jan auman ■


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

iets