zondag 15 juli 2018

VerLEDding VAN WIJNEGEM


WIJNEGEM KLAAR met VOORBEREIDING verLEDing

De voorbije jaren werd in samenwerking met de Netwerkbeheerder Eandis voor Wijnegem een MASTERPLAN OV (Openbare Verlichting) opgesteld.
Gans Wijnegem, elke wijk, straat, openbare plaats……. Werd onder de loupe genomen
Uitgangspunt;
- een meer efficiĆ«nt gebruik van energie,  door bestaande OV geleidelijk, maar wel  binnen de door Vlaanderen gestelde termijn van 10 jaar aan te passen, te vernieuwen. 

M.a.w. de OV van Wijnegem krijgt een make-over.

Straatverlichting (voor Wijnegem circa 1020 lichtpunten) zorgt voor een hoog energieverbruik en neemt ook een hele hap uit het gemeentebudget
De in Wijnegem aangewende Natrium hogedruk- ,natrium lagedruklampen, metaalhalogeen en en kwikdamplanmen behoren nog teveel tot de ‘energievreters’ met een  hoog kostenplaatje.

Om de doelstellingen van Klimaatneutraal 2020 te behalen, zullen er de komende periode steeds meer CO2-besparende maatregelen genomen moeten worden.

De ledificatie van de openbare verlichting is een grote stap in de juiste richting. Het verlaagt niet alleen de CO2-uitstoot en de energiefactuur, maar zorgt ook voor een hogere kwaliteit van de lichtervaring en is eenvoudiger aan te sturen. 
De vervanging van openbare verlichting zou het benodigde vermogen en verbruik sterk kunnen verlagen.
Ledverlichting is bovendien ook erg onderhoudsvriendelijk: de lampen gaan tot 4 keer langer mee dan conventionele verlichting.
In de schoolomgeving moet er tijdens de daguren in de wintermaanden lang verlicht worden. De ledtechnologie biedt de mogelijkheid om verlichting tot 30% te dimmen, zonder de veiligheid op straat hierdoor in het gedrang te brengen.
De straten in de scholenomgeving zullen omwille van, meer veiligheid voor de schoolkinderen als eerste aan beurt komen.
In het gemeentelijk energie- en klimaatactieplan vermeldt de gemeente onder actie Gem. 30 dat het zal investeren in energiezuinige openbare verlichting om de CO2-uitstoot van de gemeentelijke openbare verlichting te verlagen met 20%.
Deze actie draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s)
De nodige financiƫn worden voorzien

In samenspraak met Eandis, zal dan ook verder worden bekeken hoe dit zijn praktische uitvoering zal krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

iets